Code 95

  

 
Over code 95:
Een code 95 vervangt het CCV-B chauffeursdiploma. Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. 
 
Nederlandse chauffeurs in het buitenland:
Nederland heeft uitstel gevraagd en gekregen voor het in werking treden van de code 95 verplichting. Deze code is vijf jaar geldig en begint voor Nederlandse chauffeurs in september 2016.
 
Europese Richtlijn:
Code 95 is verplicht in de Richtlijn vakbekwaamheid. In deze Europese Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven.
De Richtlijn geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken De code 95 bestaat uit de twee onderdelen: theorie en praktijk.
 
Spelregels nascholing:
Om beroepschauffeur te blijven, moet u iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen. Als u dit niet doet,  mag u niet meer beroepsmatig rijden.
Bent u zowel voor de vrachtauto als de bus vakbekwaam, dan hoeft slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.
De nascholing moet bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn. U kunt zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. Laat u door ons adviseren.
Van de verplichte 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur bestaan uit een praktijktraining, zoals:
Ontheffingen:
Nader uitleg 12 uurs vrijstelling klik hier
 
Wanneer de code 95 laten bijschrijven op het rijbewijs?
Na het behalen van uw 35 uur nascholing, moet het C-rijbewijs vóór september 2016 worden vernieuwd of verlengd. Om hierin een verstandige keuze te maken is de geldigheidstermijn van het C-rijbewijs bepalend:
  • Bij vernieuwing van het rijbewijs blijft de geldigheidsdatum van het C-rijbewijs hetzelfde maar wordt de Code 95 wel bijgeschreven. U hoeft dan geen medische keuring te ondergaan. Bekijk het schema voor vernieuwing
  • Bij verlenging van het rijbewijs krijgt het C-rijbewijs een nieuwe geldigheidsdatum en moet de chauffeur wel een medische keuring ondergaan. Bij een verlenging wordt de geldigheid van het rijbewijs gelijk gekoppeld aan de geldigheid van Code 95, beiden 5 jaar. Bekijk het schema voor verlenging
Subsidie:                                  
Branche- organisaties en instanties verstrekken voor deze opleiding vaak subsidie. Leus opleidingen is erkend door diverse branche- organisaties.
Download hier de SOOB subsidiebrochure 2019 
 
 
In één resultatenoverzicht krijgt u als beroepschauffeur inzicht in de status van uw nascholing ga naar:  mijn.cbr.nl 

Contact

Leus Verkeersschool BV
Baniersweg 41
7603 NA Almelo
0546 - 861238
info@leus.nl


Wij zijn open van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00Bovag CCV vekabest cbr nielz vto spectrum stoof